top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverElaby m Berger

Kerst: Janken en Lachen in één!

Dit jaar is het kerstfeest een bijzondere tijd voor mij, een periode van viering en warmte, doordrenkt met een mix van vreugde en verdriet die diep tot me doordringt. De geboorte van mijn eerste kleinkind - een stralend licht in ons leven en een bron van immense vreugde voor mijn familie. Deze vreugde was persoonlijk en intens, en het verwelkomen van dit nieuwe leven bracht een gevoel van vernieuwing en hoop met zich mee.


Tegelijkertijd raakten mijn gedachten verstrikt in een complexe emotie die moeilijk te omschrijven was. Ik realiseerde me dat terwijl ik mijn eigen vreugde vier, er een andere realiteit is die niet overeenkomt met het gevoel van feestelijkheid. Het is alsof ik twee verschillende werelden tegelijk ervaar.

De wereld om ons heen is doordrenkt van tegenstrijdigheden en uitdagingen. Het is moeilijk om niet geraakt te worden door de schaduwzijde van onze samenleving: de schade aan de natuur, de groeiende ongelijkheid en het toenemende gebrek aan respect voor het leven in al zijn vormen - van onderdrukking tot oorlogsgeweld. Het is een innerlijke strijd tussen het omarmen van mijn persoonlijke geluk en het erkennen van het grotere verdriet om me heen.


Ik betrap mezelf op momenten dat mijn ogen vochtig worden en tranen over mijn wangen rollen door een gebaar, een geste of het horen van een stuk muziek. Ik schrik er zelfs van en schaam me soms ervoor – ik kan het niet verhinderen, het gebeurt gewoon. Ik begin te begrijpen dat deze tranen niet alleen van vreugde rollen maar ook van empathie voor het leed van anderen.Het besef dat mijn tranen niet alleen mijn persoonlijke emoties weerspiegelden, maar ook een uiting zijn van collectieve zorgen en empathie voor onze wereld, geef me een gevoel van verbondenheid wat waarschijnlijk door het ouder worden erbij hoort. Het is zoiets als een moment van ontwaken, waarin ik besef dat het oké is om te rouwen om de wereld om ons heen, om betrokken te zijn en te streven naar positieve verandering.


Dus, te midden van het vieren van mijn persoonlijke vreugde en het koesteren van de momenten met mijn gezin, besloot ik ook ruimte te maken voor deze diepere reflecties. Misschien is dit het ware geschenk van de feestdagen - niet alleen het vieren van persoonlijke successen, maar ook het streven naar een betere wereld voor iedereen.

Ik wil deze tijd van het jaar gebruiken om niet alleen mijn persoonlijke vreugde te omarmen, maar ook bewust te zijn van de wereld om me heen.

Misschien is het in de toekomst nodig dat we onze empathie koesteren en ons inzetten voor een wereld waarin vreugde en vrede niet alleen voor enkelen, maar voor allen gelden.

Ik wens jullie fijne feestdagen en een goede start in het jaar 2024.

Note: De nieuwe energietarieven voor 2024 die ik heb gekregen maken het niet vrolijker. Maar goed, wat heet neo Roofridderdom.

15 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page