top of page
Zoeken
  • Foto van schrijver Elaby's

Facebook: Het Heden, Het Verleden, en de Onbekende Toekomst.In de afgelopen twee decennia heb ik mijn weg gebaand door het immer veranderende landschap van Facebook, een virtuele wereld waar vriendschappen ontstaan, politieke drama's zich ontvouwen en de schaduwen van privacy kwesties steeds prominenter worden. In dit hedendaagse digitaal doolhof wil ik graag enkele van mijn gedachten delen, terwijl ik me richt op de complexe metamorfose die Facebook heeft doorgemaakt.


Facebook, ooit ontstaan als een eenvoudige brug om vrienden en kennissen te verbinden, is uitgegroeid tot een complex ecosysteem met politieke intriges en privacy-afgronden. Het dient eigenlijk als een digitale tombe van herinneringen , aan het promoten van je werk , je emoties en aan vrienden die niet langer onder ons zijn, en het uiten van onze maatschappelijke sympathieën, zij het soms ten koste van kostbare banden.


Een van de meest mysterieuze transformaties die Facebook onderging, is de nieuwe logica van de nieuwsfeed. Hierin weerspiegelt zich een schaduw van willekeur en selectiviteit, zelfs met betrekking tot berichten van onze naaste metgezellen en cliënteel . Terwijl de felicitatielink een welkome aanvulling is, blijft de verloren kans om waardevolle inhoud te ontdekken, intrigerend en verontrustend. Deze nieuwe benadering roept filosofische vragen op over de grenzen van onze digitale reis en het verdwijnen van de kansen op samenwerking.


Facebook heeft eveneens een poging ondernomen om fraude te ontmaskeren met behulp van betaalde diensten en het beruchte blauwe vinkje. Doch, vragen rijzen op over de doeltreffendheid van deze maatregelen en wat de financiële implicaties zullen zijn voor kunstenaars, stichtingen en anderen die soms worstelen om financieel te kunnen overleven. Omdat men mede afhankelijk is van dit medium in ons gedigitaliseerde tijdperk.


In Europa hebben we getuige mogen zijn van de opkomst van nieuwe wetgeving met betrekking tot het internet en privacy, die als nieuwe schakels dienen in de ketenen die pioniers in de digitale en cryptowerelden omringen. Deze wettelijke kaders streven ernaar enige duidelijkheid te brengen in het duistere rijk van Big Tech, waarvan het financiële verdienmodel gehuld is in een mysterieuze nevel. Als gewone stervelingen voelen we intuïtief dat onze gegevens en online activiteiten deel uitmaken van dit gigantische systeem voor winstgeneratie, maar zelden doorgronden we de volledige reikwijdte ervan. Dit ondoorgrondelijke netwerk van datahandel, dat erop gericht is om onze digitale voetafdruk te vergaren en te verhandelen, blijft voor velen van ons een ontoegankelijk doolhof.

Deze ontwikkelingen reiken verder dan enkel de variëteit en vitaliteit van online kunstenaars en gemeenschappen, en onthullen tevens de dubbelzinnige aard van de relatie tussen individuele privacy en de economische belangen van de techreuzen. Het vormt een complex spanningsveld dat de kern van onze digitale tijd weerspiegelt, waarin de schimmige wereld van data-analyse en winstmaximalisatie samenkomt met de groeiende behoefte aan transparantie en bescherming van individuele rechten."


Maar, mijn grootste bron van onrust ontspringt uit de algoritmische programmering die mijn online ervaring beperkt. Het lijkt een belemmering voor mijn creatieve denken en mijn vermogen om buiten de gegeven kaders te treden, wat voor mij van essentieel belang is. Discussies in de analoge wereld zijn doorgaans doordrenkt van ruis en omvatten zowel verbale als non-verbale communicatie , je kunt het overzien en behappen. Echter, dit hedendaagse medium vormt een nieuwe metafysische uitdaging, waarbij algoritmen als manipulatieve hypnotiseurs fungeren die bepalen wat ik voortdurend moet zien, zonder ruimte te geven aan alternatieve perspectieven.


Deze complexe vraagstukken weerspiegelen de dialectiek van onze digitale tijd en roepen filosofische vragen op over de aard van vrijheid en diversiteit in onze moderne communicatiemiddelen. Hoewel ik wellicht niet getuige zal zijn van het einde van deze epische reis, hoop ik dat toekomstige generaties de sleutels zullen vinden om uit dit labyrint te ontsnappen. De zoektocht naar waarheid en wijsheid in onze digitale wereld vereist een diepgaande reflectie op de impact van deze hedendaagse fenomenen op ons leven en op onze samenleving.


In dit labyrint van ones en nullen... wie zal uiteindelijk het menselijke antwoord vinden?

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page